By:Larm

by:Larm er en festival og musikkonferanse som har blitt arrangert hvert år siden 1998. Den begynte i Trondheim og har blitt holdt mange steder rundt om i landet, men siden 2008 har den blitt værende i Oslo. Spesielt siden den er så mye mer enn bare en festival er den et viktig forum for nordisk musikk.

I 2018 blir den holdt 1. til 3. mars i Oslo sentrum. Tallene endrer seg fra år til år selvfølgelig, men det pleier å ligge på i underkant av 2 000 «speed meetings», nesten 50 seminarer, 500 konserter på en halvtime hver og flere tusen besøkende. Det er stor pågang, og for by:Larm 2018 fikk de inn 1 400 demoer, hvor bare 20 av dem kunne bli valgt inn som demoband.

Foredrag om musikkbransjen

by:Larm foregår over fire dager, med seminarer, kurs og paneler på dagtid, etterfulgt av konserter på kvelden. Det er mange seriøse aktører som foreleser om aktuelle temaer, for eksempel kan man i 2018 få med seg «Beyoncé Goes to College», «Future Trends», «What Promoters Need to Know» og «The 20 Music Startups You Need to Know About in 2018». Dette er super informasjon for folk i musikkbransjen, og over 1 000 bransjefolk fra de fem nordiske landene deltar, i tillegg til festivalpublikum.

Konserter med nykommere

På kvelden får nye og ukjente band vist seg frem. Det er flere store artister som først slo gjennom på by:Larm; blant annet AURORA, Kaizers Orchestra, Lykke Li, Nico & Vinz, Sondre Lerche og Tungtvann. Flere har opplevd at det er på grunn av festivalen at plateselskaper har tatt kontakt og at folk oppdaget musikken deres.

Hovedfokuset er på nykommere som trenger å bli sett og hørt av bransjefolk, men by:Larm er også en publikumsfestival for musikkelskere. Dermed prøver de også å booke noen artister som allerede har slått gjennom lokalt og kan lokke publikum, men allikevel artister som vil kunne gjøre det bedre internasjonalt.

Prestisjefylte priser

I 2011 innførte by:Larm en musikkpris, Nordic Music Prize, for nordiske band som har blitt delt ut hvert år siden. Nasjonale juryer nominerer nye artister fra hvert sitt land og en internasjonal jury kårer deretter årets beste nordiske album. Prisen er på 30 000 kroner. Den første prisen ble delt ut av kronprins Haakon i Kulturkirken Jakob, til islandske Jónsi for debutalbumet «Go». I de følgende årene vant svenskene Goran Kajfeš, First Aid Kit, The Knife, finske Mirel Wagner, og de to norske Band of Gold og Jenny Hval.

De deler også ut Forbildeprisen til lovende artister, og har som mål å motivere unge artister til å fortsette med musikken. Den blir delt ut til noen som allerede har fått til litt, om så bare lokalt, og blir en rollemodell for flere som ønsker å satse på en karriere innen musikk. Det er Norsk Musikkråd og Norsk Tipping som deler ut denne prisen på 100 000 kr.

Det er også mulig å vinne NOPA-stipendet, som deles ut av Norsk Forening for Komponister og Tekstforfattere. Stipendet er på 20 000 kr og går til en ung låtskriver NOPA har tro på kommer til å prege norsk musikk fremover.

Årets Bylarmer er enda en pris som blir delt ut, hvor vinnere er personer som har gjort en bemerkelsesverdig innsats for norsk musikk innen musikkbransjen. Denne går ofte ikke til artister, men til for eksempel plateselskapsleder eller festivalsjef.

I 2013 vant arrangementet selv Bjellesauprisen av FONO, en pris for noen som har utført en betydelig innsats for norsk musikk.

God erfaring for frivillige

by:Larm trenger frivillige, som de fleste andre festivaler, til inngang, bar og rigging. I tillegg til å få høre masse ny og kul musikk er by:Larm også verdifullt for unge musikkinteresserte fordi ved å jobbe frivillig får man innsikt og tips i bransjen, og kan skaffe gode kontakter.