Hva er EDM?

EDM står for elektronisk dansemusikk og er DJens favorittsjanger på nattklubben. Sjangeren har en solid fanbase og populariteten vokser som bare det. Stilen er fengende, rytmisk og lett å danse til. Elektronisk dansemusikk har et raskt tempo, bass-basert trommemønster, nedtonet vokal og en repeterende rytme. Sjangeren legger som oftest vekt på det instrumentale fremfor tekst og stemme. Produsenter bruker som regel elektroniske instrumenter som synthesizere, trommemaskiner, sequencere og samplere.

Undersjangre

EDM kan deles inn i to hovedkategorier, «breakbeats» og «four-to-the-floor», alt etter som hva slags trommemønster melodien har. «Four-to-the-floor» kommer opprinnelig fra rock og disko, og kjennetegnes med at basstromma slår fire fjerdedelsslag hver takt. De mest kjente undersjangrene i denne kategorien er house, techno og trance.

«Breakbeats» er ganske annerledes siden trommemønsteret baserer seg på partier som er samplet, altså spilt inn, fra gamle funk- eller disko-melodier. Opprinnelig kommer idéen fra funk, hvor bandet tok en pause for å gi trommeslageren en solo. Dubstep og hiphop faller under denne kategorien.

Selv om dette kan høres veldig systematisk ut er det enorme forskjeller mellom de ulike undersjangrene, og til og med mellom artister innenfor nevnte undersjangre.

Opprinnelsen

Det var på slutten av 1970-tallet at disko-produsenter virkelig begynte å ta steget vekk fra tradisjonelle instrumenter og bevege seg inn i den elektroniske verdenen. Donna Summers låt «I Feel Love» fra 1977 regnes som en av de første EDM-låtene og noen år senere, på 1980-tallet, utviklet de første sjangerne seg i lokale klubbmiljøer. «House» oppstod i Chicago, «garage» i New York og «techno» i Detroit, og stilene står solide den dag i dag.

I begynnelsen var ikke EDM populært verken i media eller blant de fleste musikkprodusenter. Musikken var assosiert med dop og i noen tilfeller ble det også laget lover for å vanskeliggjøre utbredelsen av rave-kulturen. Allikevel vokste interessen for EDM ved hjelp av blant annet ulovlige radiosendinger og uoffisielle raves.

Festivaler

Noe av det beste med EDM er festivalene, spesielt siden sjangeren i seg selv er dedikert til danseløven. De største og beste festivalene som ofte reklamerer med store navn som David Guetta, Deadmau5, The Prodigy, DJ Snake og norske Kygo finnes verden over, men noen av dem er ikke så langt unna. Creamfields i England, Tomorrowland i Belgia og Mysteryland i Nederland er blant verdens beste festivaler og finner som regel sted i slutten av juli og august.

Festivaler er heldigvis ikke bare for sommermånedene. I mars kan du dra til solrike Miami i USA på Ultra Music Festival, og i september kan du feste i New Yorks festival, Electric Zoo. Om du vil ringe inn det nye året med stil kan du ta turen til festivalen Sunburn i India; Asias største musikkfestival.

Det finnes selvfølgelig mange flere gode og store festivaler verden over og til alle årstider. Om du elsker EDM er det virkelig verdt å oppleve dansemusikken på sitt beste og stemningen blir ikke bedre enn på en live konsert med favoritt-DJen og andre danseglade fans.

Populært

Topplistene er ofte fulle av EDM-artister, som 90-tallslegendene Daft Punk og Tiësto til nyere stjerner som Skrillex og Avicii. Artister som disse er å høre overalt, fra kjøpesentre og radiostasjoner til barer og hjemmefester.

Norske EDM-artister gjør det stort internasjonalt. Majoriteten av Norges befolkning kjenner til Röyksopp og Kygo, med god grunn for de har virkelig slått igjennom på verdensbasis. Lemaitre, Matoma, CLMD, Coucheron, Cat, Fehrplay, Cashmere og Trippy Turtle har også fått endel oppmerksomhet i det siste, både i Norge og internasjonalt, og det er ingen tvil om at norske artister bare blir bedre og mer kjent med årene som går. Alt i alt er EDM en sjanger som løfter humøret, gir et kick av energi og får fart på dansefoten.