Øyafestivalen

Øyafestivalen er en årlig pop- og rockefestival, bestående av én klubbdag og fire dager i parken. Festivalen startet i 1999 på Kalvøya i Bærum, derav navnet, med 1 000 besøkende. Etter to år flyttet den til Middelalderparken i Oslo sentrum, hvor den vokste i popularitet til over 85 000 besøkende. Festivalen har blitt holdt i Tøyenparken siden 2014, og forblir der i 2018 da Øyafestivalen igjen kan nytes 7. til 11. august. De setter vanligvis opp fire scener rundt om i Tøyenparken som strekker seg fra Tøyenbadet ned til Munchmuseet/Botanisk hage.

Artister 2018

Øya har allerede booket flere artister til programmet for 2018. Den største nyheten hittil er nok at amerikanske artist og poet Patti Smith skal runde av showet på lørdagen. Hun har fått kallenavnet «Godmother of punk» fordi hun hadde en stor innflytelse på punk-rock bevegelsen i New York City med sitt debutalbum «Horses» i 1975. Svenske Lykke Li har blitt en av Skandinavias mest spennende og karakteristiske popartister, og hun er headliner på fredagsprogrammet. Det nye britiske bandet Paradise, med Sivert Høyem i front, har ikke gitt ut så mange låter enda, men solgte nylig ut Rockefeller. Vi kan vente oss mye spennende fra dem fremover mot Øyafestivalen. Det er allerede booket og annonsert flere artister, og vi har mange flere i vente fremover.

Øyanatt

Øyanatt er et konsept som gjør det mulig å ta med seg festivalstemningen ut på byen etter at Tøyenparken stenger kl. 23. Det er konserter og klubber i Oslo sentrum som samarbeider med Øya for en best mulig opplevelse. Disse konsertene finner sted rundt om i Oslo og er uavhengig av Øyafestivalen, altså trenger man ikke ha festivalpass for å kunne gå på en «after hours» konsert, men det er en rabatt for de som har festivalpass.

Klubbdagen

Én av dagene er det satt opp konserter på over 20 scener hos samarbeidspartnere rundt om i byen. Her kan man oppleve ny musikk fra lovende artister i alle sjangre. Dette er også åpent for folk som ikke har festivalpass.

Kunst og kultur

Øyafestivalen har ofte inkludert kunstprosjekter som skal tøye grenser for både hva en musikkfestival er og hvordan kunst kan oppleves. De tar steget videre fra å bare handle om musikk og fest til å utfordre publikums perspektiver og selve festivalopplevelsen. Tidligere har det vært performance-kunst og videoinstallasjoner som tar for seg samfunnsspørsmål på en kul måte. På denne måten tar de musikken tilbake fra ren underholdning til igjen å bli meningsfylt kunst.

Verdifullt arrangement

I 2011 vant Øyafestivalen Oslo bys kulturpris, som blir delt ut en person eller virksomhet som har gjort en bemerkelsesverdig innsats for kultur, kunst og vitenskap. I 2016 vant de Bjellesauprisen av FONO, en pris for noen som har utført en betydelig innsats for norsk musikk. Øya holder også seminar og omvisning for norske festivaler og arrangører, både med formål om å bygge nettverk, møte kollegaer og oppdateres på faglige utviklinger.

Miljøet er viktig

Et av målene til Øyafestivalen er å være blant verdens mest miljøvennlige festivaler, og de har vunnet en rekke priser for nettopp dette. De tenker på alt fra avfallshåndtering og gjenvinning til økologisk mat, og faststrøm i stedet for forurensende aggregater. I tillegg til at det er godt for miljøet er det også sunt for gjestene at over 90 % av råvarene er økologiske. Det er mange som forbinder festival med dårlig mat, men ikke på Øyafestivalen – der prioriterer de kvalitet.

Frivillige musikkelskere

Øyafestivalen tar inn ca. 2 000 frivillige til å jobbe som vakter og bartendere hvert år. Dette er en god mulighet for de som vil få med seg musikken og opplevelsen, men ikke har så god råd. Det er også en fin erfaring å ta med seg for unge i begynnelsen av arbeidslivet.